Levensstijl

“Een gezonde geest in een gezond lichaam” is een leuze die we in Olympic belangrijk vinden.

Het vormen van jeugdspelers houdt namelijk een aantal extrasportieve zaken in zoals:

 

1 Studies

Voetballen is leuke en gezonde sport. Olympic vraagt echter om ook voldoende aandacht te besteden aan de combinatie (jeugd) voetbal–studies. Het behalen van een diploma is immers veel belangrijker dan een goede jeugdvoetballer die zijn studies verwaarloost.  

 

2 Fair play en respect

Alle wedstrijden worden aangevat om ze te winnen. Gezonde agressiviteit is een vereiste maar dit dient steeds in het teken te staan van fair play en respect voor tegen– en medestanders, de technische staf, de wedstrijdleiding en het publiek.

Racisme en discriminatie worden bij Olympic niet getolereerd. Zie het charter antiracisme.

 

3 Voeding, alcohol en drugs

* Neem voor een training geen volledige maaltijd meer. Een lichte brood- en/of fruitmaaltijd met lichte yoghurt volstaat.

* Voor de wedstrijd moet je, afhankelijk van het aanvangsuur, een evenwichtige en gezonde maaltijd nuttigen. Het opnemen van koolhydraten zoals brood, rijst, aardappels, pasta’s, peulvruchten en sommige groenten – en fruitsoorten is daarbij essentieel.

* Drink dagelijks voldoende water en drink tijdens de wedstrijd- en trainingsdagen geen koolzuurhoudende dranken.

* Beperk het gebruik van suikerrijke frisdranken ( cola,….).

* Binnen de club gebruik je geen alcoholische dranken en drugs. Ook buiten de club vermijd je als jonge topsporter alcoholgebruik en hou je je ver van drugs. Indien we signalen ontvangen of symptomen zien van drugsgebruik of van overmatig alcoholgebruik zullen we niet aarzelen om op te treden!

 

4 Rust

Zorg voor voldoende (nacht)rust. Tijdens de slaap vindt herstel van lichaam en geest plaats. Het is zelfs een periode van groeien. Tenminste 8 à 9 uren onafgebroken slaap zijn noodzakelijk. Na een gezonde nachtrust ben je immers overdag fitter.

 

5 Sporten buiten Olympic Ledegem

* Je mag meespelen met het schoolteam. Informeer wel eerst de TVJO.

* Olympic laat enkel mini- en zaalvoetbal toe op dagen dat er geen training of wedstrijden voor jouw ploeg zijn voorzien.

* Wees steeds voorzichtig als je ‘avontuurlijke’ sporten beoefent, zoals skiën, skateboarden, survival,…